Is de toneelschool iets voor jou?

Ben je jong, gedreven en barst je van de creativiteit? Misschien is de toneelschool dan iets voor jou! Acteren is een ontzettend leuk beroep, waar je heel veel plezier, inspiratie en lessen uit kunt halen. Het is echter wel lastig om goed te leren acteren zonder daar begeleiding bij te hebben, vandaar dat het aan te raden is om naar een toneelschool te gaan. Daar leer je alles over het vak, en ga je in de praktijklessen ontzettend veel oefenen. Je gaat zowel samen met je medestudenten scenes opvoeren als in je eentje. Monologen kunnen spelen is namelijk minstens net zo belangrijk als het doen van scènes met anderen. Dit is wel moeilijker, vandaar dat je er in het eerste jaar al direct mee aan de slag gaat.

Op een toneelschool leer je improviseren

Nog iets wat heel erg belangrijk is als je een goede acteur/actrice wilt worden is goed kunnen improviseren, dus ook daar ligt bij een toneelschool de focus op. Dit is ook van toepassing als je in films en theaters wilt spelen die gebaseerd zijn op een script,. Improviseren is ook belangrijk voor acteurs die vrij werk maken, of bijvoorbeeld aan stand-up comedy doen. Bij het improviseren spelen je verbeelding, creativiteit en fantasie een zeer grote rol. Je moet met interessante en prikkelende tekst kunnen komen zodat de kijker zich vermaakt of met je meeleeft. Dit is heel erg moeilijk, zeker als veel bezig bent met de aanwezigheid van het publiek, een docent of een camera. Het is dus de kunst om te acteren en improviseren alsof je in je eentje bent, want dan heb je geen remmingen of schaamte.

Sta jij stevig genoeg in je schoenen?

Als jij je gaat aanmelden voor een toneelschool is het belangrijk om erbij stil te staan of je stevig genoeg in je schoenen staat en jezelf goed kent. Onzekerheid, schaamte en het niet durven tonen van emotie hebben geen plek op de toneelschool. Je zult dus bepaalde patronen moeten doorbreken en jezelf voor de volle 100% durven tonen, zowel aan je publiek als aan je docenten. Niet voor niets stoppen veel studenten al in het eerste jaar met de toneelschool. Ze komen zichzelf ontzettend tegen, en dat is confronterend op diverse vlakken. Je gaat jezelf veel beter leren kennen, en wordt er bovendien sneller volwassen door. Denk jij dat je daar klaar voor bent?

Acteren voor de camera

Een laatste ding waar ook veel aandacht aan wordt besteed op een toneelschool is acteren voor de camera. Je moet je bewust zijn van de kijker, maar wanneer dat een camera is ligt dat een stuk lastiger. Je kunt niet vóór een andere acteur gaan staan, en moet soms rekening houden met een heleboel techniek. Door veel te oefenen met camera’s word je daar meer ervaren in, en op een gegeven moment voel je vanzelf aan hoe je op een natuurlijke manier met de camera kunt meebewegen.

Lijkt jou dit alles ontzettend interessant, leerzaam en gaat je hart er sneller van kloppen? Meld je dan snel aan voor een van de vele toneelscholen die ons land rijk is. Misschien word je wel een hele bekende acteur/actrice!

Plaats een reactie