De leefbare stad

DE LEEFBARE STAD

Selecteer een categorie

DE LEEFBARE STAD

#DEDUURZAMESTAD#LEESMEE

QO Amsterdam kiest voor duurzaamheid en luxe

De slippers zijn ingepakt in papier, de zeep komt uit een pompje en in een cocktail zit een zuurtje van eigen bodem. QO Amsterdam, het nieuwe hotel vlakbij Station Amstel werkt op alle fronten aan zijn duurzaamheidsambities. General manager Inge van Weert is trots op haar hotel: ‘Als hotel leveren we hier een bijdrage aan een duurzame en fijne leefomgeving.’

#DRAAGBIJ

Word deze zomer vrijwilliger voor kampeerders op De Buurtcamping!

#KOMJIJOOK?

Amsterdam &Co WorldTalks Duurzaam leven: Hoe ver ga jij?

Het is weer tijd voor de interessantste vrijmibo van de maand! WorldTalks is een maandelijkse talkshow met borrel. Een plek om Amsterdammers met diverse achtergronden en een internationale blik te ontmoeten. Entree is gratis.

#KOMJIJOOK?

ELECTRIC CO tentoonstelling

We nodigen je graag uit voor de ELECTRIC CO tentoonstelling op 30 november t/m 2 december! De tentoonstelling is elke dag geopend van 10:00 tot 19:00 uur en vindt plaats in Droog Design, Staalstraat 7A in Amsterdam!

#CRESCENDO#BEKIJKVIDEO

Hoe vinden de coaches en leerlingen het coachingstraject op basisschool Crescendo?

Crescendo coacht leerlingen. Of ze nou te maken hebben weinig zelfvertrouwen of dat ze hulp nodig hebben bij bepaalde vakken. De overstap van de basisschool naar de middelbare school kan veel stress met zich meebrengen. Gelukkig maakt de Rabobank hulp makkelijker en dicht bij huis (of zelfs aan huis)!

INITIATIEVEN#BEKIJKVIDEO

Leden &Co 2018: dit zijn de initiatieven die Rabobank Amsterdam dit jaar ondersteund heeft!

5 november vond het ledenevent voor alle leden van de Rabobank plaats; Leden &Co! Tijdens dit event werden er verschillende initiatieven getoond die wij een steuntje in de rug bieden en deze werden in het zonnetje gezet. 

 

Biologische plant cadeau bij je Sprinklr bestelling!

Sprinklr wil steden vergroenen, mensen weer in contact brengen met natuur, en de teeltsector een schop onder de kont geven (want daar wordt nog behoorlijk veel gif gebruikt). In de zomer van 2016 is Sprinklr gestart met een crowdfunding-actie. Het begon met een frustratie (het laten wegkwijnen van planten op ons balkon) en een verlangen (een groene stad leeft zoveel fijner). Daar is Sprinklr dé oplossing voor. 

#KOMJIJOOK?

Tip voor je zondag: De Groenste Dag van Noord

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

De waarde van kleding is compleet verdwenen - Peter Leferink en Iris Ruisch

Het is de week na hun allereerste evenement We Make M-ODE, een vijfdaags modeprogramma tijdens stadsfestival We Make The City. Maar denk niet dat Iris Ruisch (43) en  haar partner - in business en love - Peter Leferink (48) tijd nodig hebben om bij te komen. ‘Dit was nog maar het begin!’ zegt Leferink enthousiast. Het echtpaar, beiden gepokt en gemazeld door de mode-industrie, startte dit jaar januari hun nieuwe stichting M-ODE. Hun missie is minder verspilling  van kleding en materialen en ze willen ontwerpers helpen om een goedlopend bedrijf op te bouwen. Want: ‘Dat gaat bijna altijd mis.’ Voor Amsterdam &Co schetsen idealisten Ruisch  en Leferink, op steeds energiekere toon, wat hen drijft en  waar het naartoe moet met de modewereld.
 

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

'Wat heb jíj nou aan?!' - Siemen (10)

Meisjes die zich drie keer per dag verkleden en met kattenoortjes op de deur uitgaan, daar kijkt niemand van op. Jongens die een uitgesproken stijl hebben, graag bonte kleuren dragen of zelf toga’s en kostuums creëren, vallen meer op. Zij krijgen vragen en opmerkingen over hun elegante verschijning. Wij spraken Siemen over zijn kledingfascinatie.

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

'Wat heb jíj nou aan?!' - Louk (14)

Meisjes die zich drie keer per dag verkleden en met kattenoortjes op de deur uitgaan, daar kijkt niemand van op. Jongens die een uitgesproken stijl hebben, graag bonte kleuren dragen of zelf toga’s en kostuums creëren, vallen meer op. Zij krijgen vragen en opmerkingen over hun elegante verschijning. Wij spraken Louk over zijn kledingfascinatie.

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

'Wat heb jíj nou aan?!' - Jackson (8)

Meisjes die zich drie keer per dag verkleden en met kattenoortjes op de deur uitgaan, daar kijkt niemand van op. Jongens die een uitgesproken stijl hebben, graag bonte kleuren dragen of zelf toga’s en kostuums creëren, vallen meer op. Zij krijgen vragen en opmerkingen over hun elegante verschijning. Wij spraken Jackson over zijn kledingfascinatie.

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

'Wat heb jíj nou aan?!' - Quinten (9)

Meisjes die zich drie keer per dag verkleden en met kattenoortjes op de deur uitgaan, daar kijkt niemand van op. Jongens die een uitgesproken stijl hebben, graag bonte kleuren dragen of zelf toga’s en kostuums creëren, vallen meer op. Zij krijgen vragen en opmerkingen over hun elegante verschijning. Wij spraken Quinten over zijn kledingfascinatie.

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

'Wat heb jíj nou aan?!' - Jonah (6)

Meisjes die zich drie keer per dag verkleden en met kattenoortjes op de deur uitgaan, daar kijkt niemand van op. Jongens die een uitgesproken stijl hebben, graag bonte kleuren dragen of zelf toga’s en kostuums creëren, vallen meer op. Zij krijgen vragen en opmerkingen over hun elegante verschijning. Wij spraken Jonah over zijn kledingfascinatie.
 

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

Van reddingsvest naar laptophoes - The Beach

Het begon met een modeshow. In 2007 zocht een groep jongeren van Pal West Modeatelier een geschikte plek om hun creaties  te tonen. Ze kwamen uit bij een zo goed als leegstaande garage in Amsterdam Osdorp. Tien jaar later bruist het er nog steeds,  in The Beach.
 

#LEESMEE#DUURZAMEMODE

Bankkleding 2018 - Michelle Jurhill

Het is warm buiten. Michelle Jurhill (33) heeft tijdens haar lunch éventjes in de zon gezeten. Op de Dam, naast het kantoor van de Rabobank. Een beetje rozig is ze, als ze weer aan haar bureau schuift in haar kamer, die uitzicht biedt over de Kalverstraat. Vanuit hier doet ze haar werk als manager dagelijkse bankzaken.

#BEKIJKVIDEO

Op bezoek bij The Beach - Wilde Chefs

#DRAAGBIJ

Word social driver voor bewoners uit de Pijp en de Rivierenbuurt!

#DRAAGBIJ

Meld jouw activiteit aan voor een kilo Eberhardjes!

#BEKIJKVIDEO

Op bezoek bij Parels voor de Zwijnen

#KOMJIJOOK?

Het Grachtenfestival presenteert: Club Grachtenfestival

#DRAAGBIJ

Je organisatietalent inzetten bij The Present Movement

#DRAAGBIJ

Bloei & Groei middenin Amsterdam Zuidoost!

#DRAAGBIJ

Zo help je dakloze gezinnen in de maanden november en december

#DRAAGBIJ

1500 mogelijkheden als vrijwilliger bij VCA

#DRAAGBIJ

Groene Kaart van Amsterdam

Amsterdam verdient het: de allereerste Groene Kaart. De unieke kaart die overzicht geeft van bijna alle groene en blauwe plekken in de stad. En jij kan helpen om dit te realiseren. Hoe? Doneer, deel of denk met ze mee! 

#KOMJIJOOK?

Het Amsterdam &Co Zomerfeest

Amsterdam &Co viert de zomer met XITE, The School of Life... en met JOU?

 

Ervaar de Bijlmer

Verbinden, ontwikkelen, buiten de kaders denken en gastvrijheid bieden. Dit zijn de kernwaarden die centraal staan voor het Kleiklooster in de Bijlmer: een leefgemeenschap in de Kleiburgflat waar de deur voor iedereen open staat.

#STAGEPLEK

STAGE BIJ AMSTERDAM &CO

#BEKIJKVIDEO

Op bezoek bij Alle Kleuren Oost

#KOMJIJOOK?

De Staat van de Stad: Eerste kennismaking met college van Amsterdam

#BEKIJKVIDEO

Op bezoek bij Het Grachtenfestival

#LEESMEE

Amsterdam &Co op bezoek bij...

#KOMJIJOOK?

De Lieve Amsterdammers Estafette

Wie is jouw lieve Amsterdammers? Nodig hem of haar uit voor de vrijheidslunch op 5 mei, van 12:00 tot 14:00 in De Hallen Amsterdam. Samen kan je daar met jouw Lieve Amsterdammer onder het genot van een heerlijke kosteloze maaltijd, de liefde en de vrijheid vieren die onze stad te bieden heeft! 

#LEESMEE

Het nabije oosten - Alle Kleuren Oost

Alle Kleuren Oost zorgt voor verbondenheid in de buurt. De stichting stimuleert contact tussen buurtbewoners, want: door verbinding kweek je begrip. De grootste trots is het jaarlijkse Pride-feest waar iedereen op afkomt. LHBT’ers en moslims, vreedzaam bij elkaar. ‘Dat kán, ja!’

#LEESMEE

Hoe digitaler, hoe socialer - Martin Berendse

Heeft de bibliotheek met al haar boeken in dit digitale tijdperk nog een toekomst? Martin Berendse, de nieuwe directeur van de OBA, vindt van wel. Hoe digitaler, hoe socialer, is zijn motto. Volgens hem maken we alle veranderingen namelijk het liefst samen mee. Om mee te gaan met de tijd, moet de bibliotheek de komende jaren wel een radicale omslag maken: ‘Of uitwisseling nou via boeken, lezingen, concerten of virtual reality (VR) gaat, wij moeten de plek zijn waar dat allemaal mogelijk is.’

#LEESMEE

Heldhaftig, vastberaden en barmhartig - Rode Kruis Amsterdam

‘Wees lief voor elkaar.’ Deze gevleugelde woorden van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zijn het vrijwilligersleger van het Rode Kruis niet vreemd. Iemand die geblesseerd is geraakt tijdens een marathon, zich in coma gedronken heeft op Koningsdag of door eenzaamheid verteerd wordt, kan rekenen op deze hulporganisatie. ‘We zijn er voor iedereen die in nood verkeert’, zegt Patricia Bosch, vrijwilligerscoördinator. Het Rode Kruis district Amsterdam-Amstelland telt zo’n 1150 vrijwilligers die handelen zoals het Amsterdamse stadswapen voorschrijft: heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

#LEESMEE

Amsterdammertje van de Toekomst - Liewe

We spreken met Amsterdamse kinderen over #DeLeefbareStad, #DeKansrijkeStad, #DeDuurzameStad en #DeInternationaleStad. Laat je inspireren!

#LEESMEE

Spik en spannend - Hessane, Henny & Philip

De vuilnismannen houden de stad schoon. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zorgen zij ervoor dat Amsterdam mooi blijft. Wij gingen de straat op en vroegen ze naar de schoonheid van hun beroep.

#LEESMEE

Spik en spannend - Sander & Gwensley

De vuilnismannen houden de stad schoon. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zorgen zij ervoor dat Amsterdam mooi blijft. Wij gingen de straat op en vroegen ze naar de schoonheid van hun beroep.

#DRAAGBIJ

Je bent wat je deelt & doet - The Beach for Creative Innovation

Sluit je aan bij het netwerk van The Beach. En doneer bijvoorbeeld aan de Wilde Chefs, voor de ontwikkeling van een bijzonder kook- en verhalenboek. Of deel je kennis en help met de coaching en persoonlijke ontwikkeling van deze vrouwelijke koks. 

#DRAAGBIJ

Draag bij wanneer het jou uitkomt bij NL Cares - Amsterdam

Wel zin maar weinig tijd? NL Cares - Amsterdam maakt het mogelijk om zelfs met een volle agenda een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van onze hoofdstad. Benieuwd of er iets voor jou bijzit?

#DRAAGBIJ

Rennen voor een sterke stad - Rode Kruis Amsterdam

#DRAAGBIJ

Iedereen doet mee in Mokum - Stichting Prisma

Wil je ook iets betekenen voor Amsterdammers met een verstandelijke beperking? Stichting Prisma bestaat dankzij de inzet van vrijwilligers. Iets voor jou? Ontdek de mogelijkheden en lever ook een bijdrage aan een leefbaar Amsterdam. Voor iedereen.

#LEESMEE

Geen spullen maar een vrije geest - Farid Tabarki

De millenials zijn de toekomst van onze stad. Farid Tabarki is, als tijdgeestonderzoeker en veelgevraagd publicist, gefascineerd door deze generatie. Hij ziet dat deze groep materiële zaken steeds minder belangrijk vindt. Wat doet hun hart wel sneller kloppen en wat betekent dat voor de toekomst van de stad?

#LEESMEE

Voor dag, dauw en een trainersjasje - Finn & Louis

Helden zijn het, ook al weten ze het vaak niet. Twee, soms zelfs drie keer per week komen ze opdraven om hun jongens en meiden te trainen. Ze nemen hun taak bloedserieus, en terecht. Zonder hen zou de club niet bestaan. Hoe jong de jeugdtrainers ook zijn, luisteren zullen hun pupillen. Meestal dan. ‘Haal die handen uit die zakken!’

#LEESMEE

&CO Podcast

#LEESMEE

Voor dag, dauw en een trainersjasje - Lux

Helden zijn het, ook al weten ze het vaak niet. Twee, soms zelfs drie keer per week komen ze opdraven om hun jongens en meiden te trainen. Ze nemen hun taak bloedserieus, en terecht. Zonder hen zou de club niet bestaan. Hoe jong de jeugdtrainers ook zijn, luisteren zullen hun pupillen. Meestal dan. ‘Haal die handen uit die zakken!’

#LEESMEE

Voor dag, dauw en een trainersjasje - Isa & Jet

Helden zijn het, ook al weten ze het vaak niet. Twee, soms zelfs drie keer per week komen ze opdraven om hun jongens en meiden te trainen. Ze nemen hun taak bloedserieus, en terecht. Zonder hen zou de club niet bestaan. Hoe jong de jeugdtrainers ook zijn, luisteren zullen hun pupillen. Meestal dan. ‘Haal die handen uit die zakken!’

#LEESMEE

Linda Oudendijk - Buur(t)feest Amsterdam

#LEESMEE

Naomi Veldwijk - WorldTalks- Zwarte Vrouw

#LEESMEE

Het netwerk van Jurjen van den Bergh

Jurjen van den Bergh is adviseur onderwijs bij Kennisland. Hij bemoeide zich lange tijd met de institutionele kant van het onderwijs. Steeds vanuit een andere rol: als vice-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, bij de Europese studentenvakbond, adviserend aan de Europese Commissie en als lobbyist en woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten en de Algemene Onderwijsbond. Dit proces van veranderen aan de systeemkant kreeg voorlopig een einde met zijn werk in de Tweede Kamer, als persvoorlichter. Daarna besloot hij een nieuw hoofdstuk te starten: maatschappelijke organisaties helpen de stap te zetten van gelijk hebben naar je zin krijgen. Met zijn eigen bedrijf handelde hij in EPO: Effectief Politiek Opereren. Werken bij Kennisland is een logisch gevolg daarop. Bondgenoot zijn van vernieuwers en veranderaars, met een roedel kritische en scherpe collega’s. Momenteel maakt hij zich hard voor Onze Nieuwe School.

#LEESMEE

Het netwerk van Marjorie de Cunha

Marjorie De Cunha (52) werd in Suriname geboren en was daar vanaf haar negentiende actief op organisatorisch gebied. Zo was ze verantwoordelijk voor de allereerste Surinaamse modeshow, iets wat ze nog jaren bleef doen. Toen ze in 1988 naar Nederland kwam, liet ze haar ambities en visie niet achter in haar geboorteland. In 1993 startte ze haar maatschappelijk evenementenbureau Just March, waarmee ze onder andere de Miss Charme Verkiezing in het leven riep en zich met name inzet voor maatschappelijke problemen in Zuidoost. Daarnaast is ze directeur van Women Connect 2 Success, talkshow host en columnist. Dit jaar organiseert Marjories bedrijf in samenwerking met iAmsterdam de Miss Amsterdam Verkiezing. Haar missie: De verschillende culturen en sociale klassen binnen Amsterdam Zuidoost met elkaar verbinden. Hiermee het stadsdeel leefbaarder en haar inwoners gelukkiger én succesvoller maken.

#LEESMEE

Het netwerk van Thomas van Meel

Thomas van Meel (24) nam op zijn twintigste het poeliersbedrijf van zijn vader over. Samen met zijn twee broers doet hij er sindsdien alles aan om de goede naam van Pieter van Meel Wild & Gevogelte hoog te houden. En met succes. Het bedrijf staat al jaren bekend als het beste poeliersbedrijf van Nederland. Thomas’ missie: Kwalitatief goed wild en gevogelte op de markt brengen.

#LEESMEE

Siti Boelen en Imke Kok over het muziekfestival Japies Hof

#LEESMEE

Het netwerk van Mirjam Barendregt

Mirjam Barendregt (50) heeft al een gevarieerde carrière in de zakelijke dienstverlening, reis- en uitzendbranche achter de rug, als zij begin 2014 voor Architectuur Lokaal masterclasses voor wethouders omtrent opdrachtgeverschap in een veranderend landschap en klimaat opzet.  De politiek-bestuurlijke wereld is haar dan ook niet vreemd. Binnen de Gemeente Amersfoort was Mirjam twintig jaar lang politiek actief, twaalf jaar als gemeenteraadslid en later als wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Projecten, Cultureel klimaat en Stadshart.  Functies die zij combineerde met vrijwilligerswerk in sociaal-maatschappelijke en culturele sectoren, zoals de creatie van het tweejaarlijkse fotofestival 033Fotostad in 2012, 2014 en 2016. Sinds 1 april 2014 is Mirjam directeur van het Grachtenfestival. Een functie waarin zij haar zakelijk inzicht, bestuurservaring, brede netwerk en liefde voor cultuur kan samenbrengen.

#LEESMEE

Het netwerk van Saskia Hoogendoorn

Kunstenaarsduo Saskia Hoogendoorn (42) en Lieuwe Martijn Wijnands (45) van het creatieve bureau Tijdmakers, brengt met hun jaarlijkse Springsnow festival een ode aan de iepen van Amsterdam. Vorig jaar lanceerden zij een eigen parfum met de geur van deze karakterboom.

#LEESMEE

Joost van der Veer: De toekomst van de klassieke winkelstraat is rooskleurig

#LEESMEE

Het netwerk van Jurenne Hooi

Jurenne (50) kwam op haar 19e vanuit Curaçao naar Nederland om te studeren. Nadat ze promoveerde op hart- en vaatziekten in Maastricht trok ze in 2005 Stichting MaDi (maatschappelijke dienstverlening in Amsterdam Zuidoost en Diemen) uit het slop. Jurenne is een energieke vrouw. ‘Flamboyant bevlogen’ noemt ze zichzelf. Maar ze handelt altijd vanuit de inhoud. Ze verbindt mensen graag met elkaar en zoekt continu naar oplossingen. Met de klant gedreven werkwijze van Stichting MaDi hoopt Jurenne haar klanten te motiveren om aan hun toekomst te werken, zodat daardoor een duurzame gedragsverandering ontstaat.

#LEESMEE

Piet, Jason en Riad. De drie wijzen uit Oost

#LEESMEE

Het netwerk van Kjelld van Essen

Kjelld (20) is geboren en getogen in Bilthoven, een dorpje vlakbij Utrecht. Nu woont en studeert hij in Amsterdam. Op dit moment is hij bezig met zijn derde jaar Voeding en Diëtiek aan de Hogeschool van Amsterdam en maakt hij zich klaar voor de minor Entrepeneurship, waar hij zich gaat verdieping in alle aspecten van het ondernemerschap. Kjelld omschrijft zichzelf als ambitieus, creatief, betrokken en iemand die dingen met beide handen aanpakt. Samen met Lars Vierbergen heeft hij vanuit STOOKT Project Food opgezet, waarin zij (jonge) ondernemers in de voedselindustrie willen helpen met het opzetten of herpositioneren van hun product of concept.

#LEESMEE

Het netwerk van Cathelijne Broers

Cathelijne Broers (47) is directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam. De twee instellingen hebben een gezamenlijk productieteam dat gespecialiseerd is in het maken van tijdelijke tentoonstellingen voor zowel De Nieuwe Kerk als de Hermitage. Omdat de instellingen voornamelijk collecties van anderen tentoonstellen, is samenwerken essentieel in Cathelijnes werk. Dit doet zij door verbindingen te leggen met museale partners, het bedrijfsleven en fondsen. Maar uiteindelijk natuurlijk ook met de bezoeker.

#LEESMEE

Het netwerk van Richard Zijlma

Richard (48) was altijd al bezig met muziek. Van het zelf maken, hij speelde gitaar en zong naar eigen zeggen ‘een beetje’, tot het aldoor afstruinen van platenzaken op zoek naar goede nummers. Hij kwam via zijn studie Facility Management in Groningen als stagiair terecht bij het Noorderslag Festival. Hij richtte er een nieuwe tak voor popmuziek op. Inmiddels staat hij al zeventien van de twintig jaar aan het roer van het Amsterdam Dance Event, de grootste dance-conferentie ter wereld.

#LEESMEE

Het netwerk van Walter Groenen

Walter (48) vertrok in 1995 vanuit zijn studentenstad Rotterdam naar Amsterdam. Hier begon hij als productmanager bij de Postbank met jongeren als zijn specialisme. Na werkzaam te zijn geweest bij de NPO als communicatieadviseur van Nederland 1,2 en 3 en het Internationaal Film Festival Rotterdam is hij sinds 2006 directeur van CJP. Daarnaast is hij actief als bestuurs- en toezichthouder in de stad van onder andere het Nederlands Kamerkoor, Stichting de Buurtcamping en Open Schoolgemeenschap Bijlmer.

#LEESMEE

Het netwerk van Cintha van Heeswijck

Cintha (1964) werkte na haar studie internationaal recht veertien jaar in politiek Den Haag. Nadat ze moeder werd, kreeg ze de behoefte om meer voor haar buurt te gaan betekenen. Met het idee om door middel van kunst bewoners met elkaar te verbinden, wilde ze een echt dorpsgevoel creëren in ‘haar’ Apollo-Beethovenbuurt. Ondanks de ontbrekende kennis over kunst durfde Cintha, met behulp van haar netwerk, haar nek uit te steken voor het initiatief ‘Plan Zuid van Berlage’. In samenwerking met internationale kunstenaars ontstond zo in 2009 de eerste beeldenroute: ARTZUID.

#LEESMEE

Het netwerk van Renee Pater

Renee (31) is een echte bakkersdochter. Als ze vroeger met haar familie op vakantie ging dan was het buitenlandse brood ruiken, voelen en proeven het eerste wat ze deden. Toch wilde ze Renee alles behalve bakker worden. Ze studeerde International Business & Management, maar kwam er tijdens haar stage bij PWC toch achter dat ‘brood in haar bloed’ zit en ze een echte ondernemer is. Ze richtte in 2008 samen met haar vader en Rin van der Molen BBROOD op: een ambachtelijke bakkerszaak in Amsterdam. Inmiddels heeft BBROOD acht vestigingen in Amsterdam en zes in het Afrikaanse Oeganda en Rwanda.  

#LEESMEE

Het netwerk van Jotte Hof

Jotte (29) startte in 2006 haar eigen schoonheidssalon in Amsterdam Zuid. Na 1,5 jaar begon het te kriebelen. Ze sloeg een andere weg in en startte aan de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming. Jotte werd verliefd op het concept van IMC Weekendschool en werkte daar lange tijd als docent. Daarnaast zette ze zich in voor de Goede Doelen Loterijen en was ze actief als studentcoördinator bij Academie van de Stad in Amsterdam Nieuw-West. Hiervoor zette ze samen met jongeren buurtprojecten op om talentontwikkeling van buurtjongeren en ontmoetingen tussen buurtbewoners te stimuleren. Vanaf 2012 werkt Jotte als jaarcoördinator voor IMC Weekendschool in Amsterdam Noord. Hier is ze het vaste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders van jaar 1 en zet ze samen met gastdocenten en vrijwilligers inspirerende vakken op. Sinds twee jaar is ze locatiemanager. Naast het leiden van het team, houdt ze contact met de lokale overheid, is ze betrokken bij de sponsorwerving en zet ze nieuwe samenwerkingsrelaties op. In haar vrije tijd speelt Jotte tenorsaxofoon.

#LEESMEE

Het netwerk van Eva Robertson

In 2008 samen richt Eva (59) met collega Emmy van Woerden de Zuidoost Kliniek op. Ze is hier gynaecoloog en lid van het Raad van Bestuur. Als gynaecoloog is Eva zich steeds meer gaan realiseren dat de gezondheid van vrouwen heel bepalend is voor het leven dat ze leiden. Een vrouw heeft zowel fysiek als psychisch veel te stellen met de verschillende fasen van haar leven. Denk maar aan de keuzes over kinderen krijgen, of juist niet, aan de zwangerschappen, geboorte en opvoeding van de kinderen, aan de 40 jaar aanwezige cyclus met implicaties op gezondheid en last but not least: de overgang. Vrouwenzorg is gebaat bij een holistische kijk waarbij niet alleen naar lichamelijk aspecten gekeken wordt, maar ook naar de fase van haar leven en naar de omstandigheden. Eva heeft drie kinderen, Renzo, Daniel en Giulia en woont samen met haar partner Ruurd Buijse.

#LEESMEE

Het netwerk van Chantal Deken

Chantal is sinds 2007 Directeur initiatienemer Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL). DKJL is een initiatief dat leerkrachten en leerlingen helpt de vaardigheden rondom discussiëren onder de knie te krijgen.

Na de PABO in Alkmaar te hebben voldaan, heeft Chantal een masteropleiding Onderwijskunde aan de UvA gevolgd. Nadat ze haar studie afrondde, is ze elf jaar lerares is geweest op de Elisabeth Paulusschool in de Spaarndammerbuurt. In 2009 heeft ze een slag gemaakt, van lesgeven naar advies geven. Zo heeft ze van 2009 tot 2011 als Staffunctionaris Taalbeleid bij St. KBA Nw-West gewerkt en van 2012 tot 2013 als Senior Adviseur bij ABC.

Volgens Chantal is het aanbrengen van vernieuwing in het onderwijs noodzakelijk. Het onderwijs kan leuker, betekenisvoller en 'meer van nu'. In 2006 ging ze op zoek naar een effectief curriculum dat de maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen vergroot en tegelijkertijd leerlingen met elkaar verbindt. Het versterken van de mondelinge taal werd de belangrijkste sleutel. Zo is DKJL ontstaan.

#LEESMEE

Maaike Osieck en Vivienne Bolsius over Amsterdam Smart City

#LEESMEE

Het netwerk van Janno Lanjouw

Janno Lanjouw (33) is opgeleid als historicus en journalist. Na zijn studie zette hij in Amsterdam het Food Film Festival op en raakte hij betrokken bij de Youth Food Movement, een jongerenbeweging die zich inzet voor een beter voedselsysteem. Voor het festival maakte hij jarenlang live-programma's over belangrijke voedselonderwerpen en selecteerde hij de films. Daarnaast schrijft hij als freelance journalist voor onder andere De Correspondent over voedselonderwerpen.

#LEESMEE

Daan Braspenning over het NDSM-gebied in Noord.

#LEESMEE

Het netwerk van Jeroen van den Brink

Jeroen is CEO en oprichter van Diningcity. Hij haalde in 2004 zijn master in Financial Business Administration op de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1998, begon hij Diningcity, omdat hij iets praktisch naast zijn studie Bedrijfskunde wilde doen. Het leek hem wel een goed idee om de restaurants in Amsterdam in kaart te brengen en dat op internet te plaatsen. Veel mensen wisten nog niet wat internet was, er was nog geen Facebook, Twitter of Google. Jeroen was zijn tijd vooruit en wist daarom een uniek bedrijf op te zetten. Inmiddels is Diningcity een begrip en startte Jeroen onlangs met een abonnementsdienst op restaurants: Diningcity Unlimited.

#LEESMEE

Het netwerk van Peter Zevenhuizen

Peter (47) stopte met zijn studie HEAO om te gaan reizen. Hij heeft zeven jaar in het buitenland gezeten en startte in 1998 met Geschenk met Verhaal. Dit bedrijf ontstond in Afrika, waar hij jongens van zijn leeftijd leerde kennen. Hij kon de gedachte dat hij de kans had om terug te gaan naar Amsterdam, en zij niet, niet van zich afschudden. Daarom trok hij de stoute schoenen aan, startte hij een project met jonge kunstenaars en nam hun spullen mee naar Nederland. Het bedrijf vestigt zich inmiddels in de relatiegeschenkenbranche en biedt een breed scala aan mooie, duurzaam vervaardigde geschenken aan.

#LEESMEE

Het netwerk van Elkan van der Reis

Tot 2000 was Elkan (49) actief als ondernemer, daarna heeft hij de overstap naar de sportwereld gemaakt, met als aandachtsgebied tennis. Zodoende heeft hij de benodigde licenties gehaald en zich gespecialiseerd in kinderen en sporters met lichamelijke beperkingen. Sinds 2005 is hij actief als coach en trainer en geeft hij sportlessen aan kinderen met een beperking.

#LEESMEE

Het netwerk van Gervaise Coebergh

Gervaise (50) richtte in 1997 Coebergh Communicatie & PR op. Het bureau is tegenwoordig één van de leiders in de Nederlandse communicatiebranche. Daarnaast is Gervaise o.a. de oprichter van SpicePR en medeoprichter van VERTOV digital storytelling en BeterThuis, marktplaats van de ouderenzorg. Buiten haar werk zet zij zich onder andere in voor de ledenraad van Rabobank Amsterdam en zit zij in de adviesraad van TEDxAmsterdamWomen.

#LEESMEE

Het netwerk van Janny Alberts

Janny is een boerendochter. Ze organiseerde onder andere projecten voor mensen die langdurig zonder werk zaten, totdat ze meer dan vijftien jaar geleden werd gevraagd om te werken voor het kleine bedrijf  NV Zeedijk. “Omdat ze een mensen-mens zochten” verklaart Janny. NV Zeedijk koopt panden in de Amsterdamse binnenstad en knapt deze zo nodig op, om ze vervolgens te beheren en verhuren. Dit om het evenwicht in een buurt te herstellen. Kenmerkend aan NV Zeedijk is dat ze altijd een balans proberen te vinden tussen de ondernemers, bewoners en bezoekers van de buurt.

#LEESMEE

Het netwerk van Maartje Frederiks

Maartje (29) studeerde bedrijfskunde en werkte vervolgens als consultant in de financiële sector. Ze merkte echter dat ze behoefte had om met haar werk een direct zichtbare impact te realiseren. Ze startte met HelloFresh: een service die mensen wekelijks voorziet van verse en gezonde ingrediënten met een bijbehorend boekje met gevarieerde recepten. HelloFresh maakt gezond eten dus een stuk gemakkelijker. Inmiddels bestaat het bedrijf drie jaar. In 2015 hoopt Maartje één procent van de Nederlandse huishoudens te bedienen.

#LEESMEE

Het netwerk van Roderik Schaepman

Roderik Schaepman is documentairemaker en eigenaar van maatschappelijk communicatiebureau R&D Dept., dat onderzoekt, bedenkt en produceert - als het maar een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. In 2013 organiseerde hij de eerste editie van De Buurtcamping, het succesvolle initiatief waarvan hij directeur is.

#LEESMEE

Sander Groet over zijn plannen met de A'DAM Toren.

#LEESMEE

Het netwerk van Ronald Esajas

Ronald (50) is motivatiecoach en voorzitter van voetbalvereniging Zuidoost United. De vereniging werd in 2010 opgericht en bestaat nu uit zo’n zestig vrijwilligers en 350 leden. Zuidoost United draagt mede bij aan het positieve imago van Amsterdam-Zuidoost.

#LEESMEE

Vera Bachrach wil het conservenblik terug op de kaart zetten

#LEESMEE

Het netwerk van Judith Molle

Judith (35) is Team Manager bij Rabobank Amsterdam en zet zich in om buurtondernemingen in Amsterdam Noord te stimuleren. Samen dingen beter maken, daar gelooft Judith in. Momenteel volgt ze, naast haar werkzaamheden, ook een studie over veranderingscultuur.

#LEESMEE

Friso Klapwijk - De Dakdokters

#LEESMEE

Het netwerk van Heinke Janssen

Heinke (58) heeft lange tijd als adviseur jeugdbeleid gewerkt. Haar adviezen wilde ze toetsen door weer met haar voeten in de klei (soms letterlijk) te gaan staan. Nu ontwikkelt ze als directeur bij SPIN speeltuinen in Amsterdam Noord.

#LEESMEE

Het netwerk van Ute Kohlmann

Ute werkt al 15 jaar in de culturele sector en was als projectmanager bij ELIA - European League of Institutes of the Arts verantwoordelijk voor grote, internationale en interdisciplinaire festivals die onder andere in Vilnius (Litouwen), Tallinn (Estland), Nantes (Frankrijk) en Porto (Portugal) hebben plaatsgevonden. Daarnaast werkte ze ook voor het Filmfestival Prix Europa in Berlijn. Momenteel werkt ze bij het Stedelijk Museum en is ze adviseur voor het Fonds Podiumkunsten.

Het kantoor van ELIA waar Ute werkte was in Amsterdam, maar ze was veel op reis om de festivals in deze landen te organiseren en ze vond het jammer dat deze festivals nooit ‘thuis’ in Amsterdam plaatsvonden. Daarom ontstond vier jaar geleden in haar woonkamer aan het Mercatorplein het idee voor West’ival: een festival met een gevarieerd programma van speelfilms, korte films, concerten, workshops en tentoonstellingen op “dit mooie publieke plein”.  Het was voor haar belangrijk niet alleen buurtbewoners  te bereiken die al geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur, maar ook een groter publiek, dat gewoonlijk minder in aanraking komt met verschillende kunstvormen. Daarnaast wilde ze bewoners uit heel Amsterdam aantrekken, om het soms nog negatieve beeld van de Mercatorbuurt in Amsterdam West te veranderen. West'ival wordt ondersteund door Stadsdeel Amsterdam West, het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), de Rabobank en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.

#LEESMEE

Rodney Nikkels en Enver Loke - Chocolatemakers

#LEESMEE

Anita Groenink: buurtfundamentalist

#LEESMEE

Bas en Leon willen het verschil maken in het culturele landschap van Amsterdam

#LEESMEE

Dimitri en Kevin - Nieuwe Mosterd

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.