Tips bij het maken van een geheel nieuw tuinontwerp 

Ga je binnenkort verhuizen? Of is je huidige tuin simpelweg aan vernieuwing toe? Dan wordt het tijd om alle mogelijkheden op een rij te zetten. Een tuin die van alle gemakken is voorzien, dat klinkt bijna als een droom. Toch kan het voor iedereen realiteit worden. Helaas zien we nog altijd dat veel Nederlandse tuinen verwaarloosd worden. Zonde, want hier valt juist ongelooflijk veel winst te behalen. Een mooie tuin zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar verhoogt ook de waarde van een huis. Daarom des te belangrijker om dit met zorg aan te maken. Maar waar begin je? 

Onderschat het niet 

Allereerst is het belangrijk om het hele proces niet te onderschatten. Het maken van een tuinontwerp is veel lastiger dan je denkt. Er komt veel bij kijken. Wees daarom zo verstandig om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van https://www.degroothoveniers.nl/. Zij beschikken niet alleen over de juiste tools om een effectief ontwerp te maken, maar kunnen je ook nog eens van het nodige advies voorzien. Bijvoorbeeld over het soort beplanting dat juist in jouw tuin goed tot zijn recht zal komen of manieren waarop je je tuin onderhouds- of kindvriendelijker kunt maken. Met goed advies kom je al een heel eind. 

Maak een moodboard 

Om een ontwerp te kunnen maken, is het eerst belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat er nodig is en wat je graag wilt zien in de tuin. Denk hierbij ook aan verschillende stijlen, materialen en kleuren die niet in jouw droomtuin mogen ontbreken. Al deze elementen neem je vervolgens op in een moodboard. Hierop toon je dus precies hoe jouw droomtuin eruit ziet en licht je specifieke wensen verder toe. Je kunt een moodboard ouderwets op een vel papier maken. Hierbij knip je inspiratie uit tijdschriften en plak je deze op het vel papier, maar je kunt dit ook heel eenvoudig via handige apps als Pinterest doen. 

Laat een 3D ontwerp maken 

Het is voor veel mensen lastig om te bepalen of een plan realistisch is. Ook is het vaak lastig om echt door een bouwtekening heen te kijken en voor je te zien wat het eindresultaat dan zal zijn. Daarom is het slim om een 3d tuinontwerp te (laten) maken. Zo zie je hoe deze plannen er precies in het echt uit gaan zien. Het voordeel hiervan is dat je nog veranderingen kunt doorvoeren voordat men in de tuin aan de slag gaat. 

Less is more 

Probeer vooral niet al te veel elementen in de tuin te proppen. In de meeste gevallen geldt: less is more. Het is belangrijk dat je in de tuin tot rust kunt komen. Dat je in alle rust van de mooiste dagen kunt genieten. Maar dan moet de tuin dus niet overvol staan. Bovendien zorgt dit alleen maar voor meer onderhoud. Probeer daarom de rust zo veel mogelijk te behouden en geniet van eenheid en eenvoud. 

Plaats een reactie