Druk bezig met je gezondheid? Denk ook aan je mond! 

2021 is alweer bijna ten einde. Nu de jaarwisseling langzaam in zicht komt beginnen veel mensen na te denken over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Veelal neemt men zich voor om gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten. Dat zijn uiteraard positieve veranderingen, maar vergeet ook vooral je gebit niet. Een goed en gezond gebit is zeer belangrijk en makkelijker vol te houden dan je denkt. Bovendien doe je zowel jezelf als je omgeving er een plezier mee, dus reden genoeg om ermee aan de slag te gaan. 

Er zijn genoeg redenen om je mondhygiëne goed te onderhouden. Behalve dat een goed en gezond gebit er gezond uitziet is het minstens even belangrijk om narigheden als gaatjes, tandsteen en ontstekingen buiten de deur te houden. De simpelste manier om je gebit goed te onderhouden is natuurlijk door goed je tanden te poetsen. Het advies is om dat tweemaal daags twee minuten te doen. Combineer dat met een rager, flosser of mondwater om de plekken te bereiken waar je tandenborstel niet kan komen en je hebt het goed voor elkaar. 

Droge mond 

Een andere manier om je mondhygiëne op peil te houden is om te voorkomen dat je een droge mond hebt. Bij een gebrek aan speeksel hebben bacteriën vrij spel en kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Dat zorgt voor een vieze smaak, meer op gaatjes, een schimmelinfectie of wondjes in je mond. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet uitdroogt. Dat kun je simpel doen door voldoende water te drinken of op een suikervrij kauwgompje of snoepje te kauwen. Bij een gebrek aan speeksel kun je ook een droge mond middel kopen. 

Het goed onderhouden van je gebit heeft nog een zeer belangrijk voordeel: je neutraliseert slechte adem. Als je slechte adem hebt kan dit voor je omgeving bijzonder onprettig zijn. Ook hier geldt gelukkig dat je het probleem met een aantal simpele oplossingen te baas kunt zijn. Slechte adem voorkomen kan door het verzorgen van je tong, door veel speeksel te creëren of door tandsteen te (laten) verwijderen. Zo doe je jezelf en je vrienden, familie of collega’s een groot plezier. 

Plaats een reactie