Ga met me mee naar hartje Amsterdam

Wie de 17e-eeuwse hoofdstad van Nederland vereert met een citytrip zal met een weekend rijkelijk verwend worden met een overaanbod aan excursies en bezienswaardigheden. Het nodigt ook uit om te genieten en om tot rust te komen op een terras of in musea, omringd door historische gebouwen en monumenten. Slenteren langsheen de feeërieke slotgrachten, winkeltjes in de oude binnenstad en hipste culinaire adresjes maken jouw weekend onvergetelijk.

Uitzicht anders

Wie Amsterdam zegt, zegt water en dus mag een ervaring op of rond het water niet ontbreken op jouw bucketlist. Stap aan boord bij een van de vele rondvaarten en ervaar een spectaculaire en andere kijk op de stad vanop het water. Laat je in vervoering brengen door een excursie op de grachtengordel en aanschouw hoogtepunten zoals het Anne Frank Huis en de Amsterdamse eilanden. Aan boord krijg je vast nog enkele smeuïge verhalen uit de rijkelijke geschiedenis voorgeschoteld. Wandelingen en geleide fietstochten langsheen de slotgrachten zijn leuke mogelijkheden om de omgeving te verkennen.

Een goed idee van de schoonheid krijg je vast ook in vogelperspectief. De stad biedt tal van mogelijkheden, gaande van de 11 meter hoge Munttoren tot de 70 meter hoge Oudekerkstoren. Al ervaar je de hoogste blik vanop 100 meter hoogte, wanneer je vanop de bovenste verdieping van de A’DAM Toren van een adembenemend vergezicht geniet. Deze unieke kijk op de architectuur en ontwikkeling van de mooiste vestingstad van Nederland is een must. De Waag, de Schreierstoren en de Montelbaanstoren zijn nog enkele restanten van de vestingwerken.

De leukste plekjes van Haarlem

Neem de intercity vanuit Station Amsterdam Sloterdijk en 15 minuutjes later bevind je je in Haarlem, ook wel de meest Vlaamse stad van het Noorden genoemd. De onvermijdelijke en prachtige laatgotische Grote of Sint Bavokerk torent hoog uit boven de gebouwen op de Grote Markt. De Koepelkathedraal is eveneens een uitzonderlijk meesterwerk. Rijk bedeeld met vier orgels en twaalf grote en kleine torens, past dit bouwwerk in het rijtje van de groten der aarde.

Met het Frans Hals Museum en Nederlands oudste museum, het Teylers Museum, biedt het bezoekers een blik op kunst en wetenschap, historische en eigentijdse werken.

Een begeleide standswandeling of op eigen initiatief de sfeer van leukste winkelstraten opsnuiven kan niet ontbreken bij dit uitstapje. Maar een van de leukste plekjes van Haarlem, of beter een van de meest smaakvolle, zal de brouwerij in de Jopenkerk zijn. Deze stadsbrouwerij verzoent glimmende koperen brouwketels met een religieus kader.

We boeken een suite aan de overkant

Overnachten kan je er op zeer originele wijze. Er zijn B&B’s die jou een overnachting kunnen aanbieden op een afgemeerd houten schip. Dit biedt vanzelfsprekend een unieke sfeer, maar is bovendien heel goed gelegen om de omgeving te verkennen. Voor wie het wat excentrieker mag, kan overnachten in een Volkswagenbusje, een houten kerkje of op een geheime slaapplaats, verscholen achter een boekenkast. Een slaapplaats verzilveren in een omgebouwde watertoren of gezellig oer-Hollands op een sfeervolle camping, maakt van deze reisbestemming een onvergetelijke belevenis.

Plaats een reactie