Tips voor starters voor het kopen van een huis in Amsterdam

De huidige woningmarkt is ontzettend moeilijk. Met name voor starters. Het aanbod is krap, de prijzen zijn hoog en de rente loopt ook verder op. In deze blog vind je een aantal praktische tips die je kunnen helpen bij het vinden van een woning in Amsterdam en omgeving.

  1. Zoek uit wat jullie financiƫle mogelijkheden zijn

Laat je adviseren door een erkend financieel adviseur. Welke hypotheek past het beste bij jullie situatie en persoonlijke wensen?

  1. Begin met sparen

Of jullie nou op korte of lange termijn een woning willen gaan kopen, begin (vast) met sparen. Bij een aankoop van een woning is altijd een deel eigen geld nodig. Daarnaast is een spaarpotje voor jullie droomkeuken of grote bankstel ook mooi meegenomen.

  1. Bespreek jullie woonwensen met elkaar

Waar zijn jullie naar op zoek? Willen jullie graag een eengezinswoning of een appartement? Een tuin op het zuiden? Een huis met minstens twee slaapkamers? Een woning in het centrum of juist in een rustige wijk? Maak een lijstje van jullie woonwensen en zet de belangrijkste bovenaan. Kijk ook naar verschillende wijken in Amsterdam. Denk aan Noord, de Baarsjes en Bos & Lommer of de Pijp.

  1. Bedenk of bestaande bouw of nieuwbouw bij jullie past

Vallen jullie voor de charmes van een authentieke jaren ’30 woning? Of houden jullie meer van een strakke, moderne nieuwbouwwoning? Bespreek dit samen en zoek eventueel uit welke nieuwbouwprojecten er nu en in de toekomst zijn. Op Amsterdamwoont.nl vind je een overzicht met alle nieuwbouwprojecten.

  1. Houd rekening met jullie toekomst

Willen jullie in de toekomst kinderen? Zijn er veranderingen mogelijk in jullie baan? Houd, voor zover mogelijk, ook rekening met veranderingen in relaties, families en gezondheid.

  1. Bekijk en vergelijk een aantal woningen

Door woningen te vergelijken zullen jullie erachter komen wat voor jullie echt belangrijk is in een woning. Zit er helemaal niets tussen in Amsterdam? Kijk dan ook naar het aanbod in omliggende plekken zoals Weesp, Muiden, Naarden of check het woningaanbod in Amstelveen.

  1. Neem een aankoopmakelaar in de hand

Een aankoopmakelaar is een expert op het gebied van het kopen van een huis. Hij of zij begeleidt jullie bij het spannende aankooptraject. Een aankoopmakelaar van Choiz checkt o.a. de woning op verborgen gebreken en zorgt voor een maximaal onderhandelingsresultaat.

  1. Voorkom verrassingen

Laat voorafgaand aan de aankoop van een woning een bouwkundige keuring uitvoeren door een professional. Zo komen jullie alles weten over de staat van de woning en komen jullie niet voor verrassingen te staan achteraf.

  1. Denk aan de ontbindende voorwaarden

Na de overeenstemming van de koopprijs zal er een koopovereenkomst worden opgemaakt door de verkopend makelaar. Hierin worden ook de ontbindende voorwaarden opgenomen. Denk samen goed na over de ontbindende voorwaarden die jullie willen opnemen.

  1. Check de hypotheekvoorwaarden en de offerte

In een offerte voor een hypotheek en de hypotheekvoorwaarden staan soms kleine letters met belangrijke zaken. Lees deze aandachtig door en neem geen overhaaste beslissing. De goedkoopste offerte is niet altijd de beste.

 

Plaats een reactie