Zorgen om stijging criminaliteit in Amsterdam

De criminaliteit stijgt. Niet alleen in onze hoofdstad, maar in het hele land. Als we ons puur en alleen even vestigen op Amsterdam, dan zien we dat vooral de wat kleinere incidenten de afgelopen jaren zijn toegenomen. 112 nieuws uit Amsterdam meldt, dat vooral zaken zoals zakkenrollen en straatroven steeds verder toenemen. Niet voor niets wordt er daarom ook geadviseerd om je spullen tijdens een dagje in onze prachtige hoofdstad goed op te bergen. Dure items zoals een horloge kun je beter thuislaten, zodat je niet opvalt. Uiteraard is het te gek, maar wel de keiharde realiteit. Je doet er daarom dus ook goed aan om te allen tijde goed om je heen te kijken, want een portemonnee halen ze natuurlijk zo uit je broekzak.

Wat is de reden van de stijging?

De voornaamste reden is dat er steeds meer probleemjongeren op straat belanden. Waar dit tot enkele jaren geleden kon worden opgevangen, kampen we nu landelijk met grote tekorten bij allerlei verschillende instanties. Dit leidt ertoe dat jongeren vaak aan hun lot worden overgelaten en op deze manier op het verkeerde pad belanden. Veelal zijn het jongeren met een etnische achtergrond en ook de taal niet machtig zijn. De ouders zijn meestal helemaal niet meer in beeld, waardoor ze volledig aangewezen zijn op zichzelf. Je kunt je dus wel voorstellen, dat wanneer deze mensen met verkeerde personen in aanraking komen, het heel snel kan gebeuren dat ze in de criminaliteit belanden.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer jij een dagje naar Amsterdam gaat, is het goed om ervoor te zorgen dat jij je waardevolle spullen goed beschermt. Ook op klaarlichte dag gebeurt het namelijk dat ze in een splitsecond je portemonnee van je weten te ontfutselen. Ga je een avondje stappen, pas dan vooral op dat je de donkere steegjes vermijdt. Daarnaast doe je er ook goed aan om de 112 meldingen goed in de gaten te houden, zodat je kunt zien waar het op dat moment gevaarlijk is. Twijfel je, vraag dan altijd een politieagent of de route die jij voornemens bent te nemen een veilige is. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om een taxi te nemen. Het kost je misschien wel wat extra’s, maar dan weet je wel zeker dat je veilig bent.

Plaats een reactie