Sterk stijgende benzineprijzen 

Je hebt het onlangs vast meegekregen: de benzine- en dieselprijzen zijn de afgelopen tijd naar recordhoogte gestegen. Aan de stijgende prijzen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Zo zijn de hogere benzineprijzen een direct gevolg van de flink gestegen olieprijzen. Ook neemt de vraag naar olie weer sterk toe door het economische herstel dat doorzet nu de pandemie steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Aan het begin van de coronaperiode was er fors minder verkeerd, maar de laatste tijd is het woon-werk verkeer weer toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar benzine verder toeneemt. Ook zijn investeringen in de oliesector vanwege de coronaperiode achtergebleven waardoor het aanbod momenteel achterblijft. Olieproducerende landen pompen op dit moment nog niet zoveel olie op als ze zouden kunnen. Dit houdt in dat het aanbod niet op korte termijn gaat stijgen. De verwachting is dan ook dat het einde van de prijsstijgingen momenteel nog niet in zicht zijn. Ook speelt mee dat de belastingen op brandstof elk jaar stijgen. De olieprijs was in 2008 immers hoger dan nu, maar toen werd er simpelweg minder belasting betaald over een liter brandstof.  

Besparen op brandstofkosten 

Er zijn natuurlijk alternatieven om ervoor te zorgen dat de hogere benzineprijzen jou als bedrijfseigenaar niet zo hard raken, maar of dit altijd haalbaar is blijft de vraag. Een tip is om je medewerkers te vragen niet te tanken bij benzinestations langs de snelweg, maar juist bij regionale benzinepompen te tanken waar de prijzen doorgaans lager liggen. Ook kan het tijdstip waarop je tankt nog van invloed zijn op de benzineprijs.  

Elektrisch zakelijk leasen 

Een nog beter alternatief is om elektrisch te gaan rijden. Je kunt jouw personeel elektrisch laten rijden waardoor je kosten niet zo afhankelijk zijn van de grillige benzineprijzen. Tegenwoordig is het aanbod aan elektrische auto’s erg ruim en wordt de actieradius steeds beter. Zo is er de Tesla Model Y die verkrijgbaar is in twee uitvoeren: de Long Range en Performance (75kWh). De actieradius van de Long Range (de naam verklapt het al) is maar liefst 505 kilometer en de actieradio van de Performance bedraagt 480 kilometer. Een andere prachtige auto is de Ford Mustang Mach-E. een prachtige auto met een lage fiscale waarde. Deze auto steelt de show en heeft nog altijd een heel redelijke actieradius die varieert van 350-450 kilometer. 

Plaats een reactie