Verslaafd: wat nu? Kan de gemeente helpen?

Je voelt je leeg en onprettig als je niet gebruikt. De hele dag kan je aan niets anders denken. Alcohol, drugs, gokken, medicijnen of misschien. Iedereen kan in de ban van een verslaving raken. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor. Eenmaal verslaafd, is het heel lastig om toe te geven dat je niet meer zonder kan. Waarschijnlijk heb je lang de kop in het zand gestoken. De zorgen uit de omgeving afgewimpeld. “Ik kan stoppen wanneer ik dat wil hoor!” En stiekem ging je door, steeds vaker als mensen niet in de buurt waren. Je werd afhankelijk.

Inmiddels durf je toe te geven dat je verslaafd bent. Een gigantische doorbraak. Daar begint het allemaal mee. Nu je over deze kennis beschikt, is het tijd om zo spoedig mogelijk hulp te zoeken. Wacht daar niet te lang mee. Je kunt zelf op zoek gaan naar een afkickkliniek Amsterdam, maar je kunt ook de hulp van de huisarts en zelfs de gemeente inschakelen. Amsterdam doet er alles aan om verslaafden binnen de gemeente zoveel mogelijk te helpen. Dit betekent dat er veel hulplijnen zijn die je kunt bellen en er ook diverse klinieken zijn waar je terecht kunt.

Wachtlijsten

Er zijn in Nederland naar schatting circa twee miljoen mensen verslaafd. Deze worden zeker niet allemaal behandeld en het exacte aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Dit betekent echter wel dat de wachtlijsten in de verslavingszorg erg hoog kunnen zijn. Problematisch, want hierdoor kunnen verslaafden niet de snelle zorg krijgen die ze zo nodig hebben.

Gelukkig zijn er inmiddels ook andere plekken waar je terecht kunt zónder wachtlijst. Goed voorbeeld detox kliniek nederland Fundamentum. Je kunt hen 24/7 bereiken. Er zijn geen wachtlijsten en je kunt dus bijna direct met een detoxbehandeling beginnen. Dit gebeurt altijd onder medische begeleiding.

Detoxen is noodzakelijk om dieper in het probleem te duiken. Het is onmogelijk om te werken aan een verslaving als je nog altijd onder invloed bent. Als de geest bedwelmd is, kun je geen stappen maken.

De kern van het probleem

Besef goed dat een verslaving niet zomaar opgelost is. Natuurlijk zou je volop kunnen detoxen en zo ver mogelijk van je verslaving vandaan blijven, maar hier los je op de lange termijn niets mee op. Belangrijk is dat de kern van het probleem wordt aangepakt. Meestal staat een verslaving niet op zichzelf. Hij wordt getriggerd door angsten, trauma’s of stress. Zolang die factoren aanwezig blijven, is de kans op een terugval heel groot.

Daarom gaat een behandeling veel verder dan enkel het genezen van de verslaving. Waarom ben je verslaafd? Wat heeft ervoor gezorgd dat je bent gaan gebruiken en inmiddels niet meer kunt stoppen? En wat zou een gezondere manier zijn om hiermee om te gaan? Dat leer je in een verslavingskliniek.

Het gevecht tegen de verslaving voer je misschien alleen, maar er kan veel hulp aan de zijlijn staan. Schroom je niet om die hulp in te schakelen.

Plaats een reactie